04
Nov
15

Moarte vs. Viata

Mi se pare interesanta reactia oamenilor in fata mortii, fata de alte catastrofe. Mi se pare in esenta o reactie stupida, viscerala si bazata mai mult pe o frica personala primordiala, decat pe o revelatie intelectuala.

Moartea e simpla, e nasoala da simpla, si tututor ne e frica de ea. Ne e frica fara sa ne gandim cat de mult ne e frica, ne e frica si gata. Probabil ca unii zic: “N-as avea probleme sa mor, daca mor in somn!” Dar cand te gandesti ca mori dupa lungi chinuri prin spitale, sau ars, sau inecat, sau ingropat in haznaua din fundul curtii, sau mancat de gandaci, sau mai stiu eu ce, atunci ti-e frima, oricat te-ai chinui.

Si eu ma gandeam ca n-as fi prea suparat sa mor, dar, unele evenimente recente, m-au facut sa-mi dau seama ca statistic, cel mai probabil, voi muri in chinuri. Nasoala treaba, dar in esenta nu e decat o gaura din educatia mea. Trebuie sa ma acomodez cu ideea ca voi muri in chinuri ca sa pot trece peste toata isteria asta ieftina legata de moarte.

Acum realizez, oare toata treaba asta are legatura cu moartea? Adica ai fi mai putin speriat daca cineva ti-ar zice ca o sa stai luni in spitale in chinuri si umilinta, sau ca o sa arzi, sau ca o sa te manance gandacii, dar o sa traiesti? Observatiile mele sumare ar zice ca majoritatea considera asta o alternativa mai buna. Inca nu stiu de ce.

Revenind la partea mai complicata a vietii.

In tara asta de cacat au existat si exista atatea nenorociri ca nu pot sa le enumar. Si totusi doar moartea a reusit sa duca la niste schimbari, probabil efemere, dar schimbari.

Nu ma prind, e mai tragic cand un om moare sau cand este fortat sa traiasca in mizerie, pentru ca unii au furat in loc sa faca locuri de munca? Nu e tragic ca milioane de studenti au ajuns niste handicapati functionali, pentru ca niste nenorociti au distrus tot ce inseamna invatamant, si au inchiriat parterele caminelor studentesti unor cluburi de noapte? Nu e tragic ca multi dintre noi nu pot pleca din tara asta de cacat, pentru ca suntem asociati cu marea masa de urangutani romani? Nu e mai tragic ca multi oameni se chinuie sa isi hraneasca si sa-si educe copiii, si ca copiii aia nu o sa aiba nici ei decat o minima sansa, decat daca murea toata familia in chinuri groaznice? Ce e mai nasol, inchisoarea pe viata intr-o puscarie americana pentru tine si familia ta, sau executia?

“And every day, without fail one should consider himself as dead” (Ceva inspirat din Calea Samuraiului)

Advertisements

0 Responses to “Moarte vs. Viata”  1. Leave a Comment

M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: