03
Dec
14

Filantropia salveaza …

philanthropy

… nu salveaza nimic. Filantropia e un cacat.

Cum iti dai seama rapid ca filantropia e un cacat? Pai 99 la suta dintre aia care “beneficiaza” de acest serviciu nu sunt in stare sa desparta cuvantul in silabe. Daca ti-ar fi pasat de oamenii aia ai fi gasit un cuvant pe care sa-l inteleaga si ei, nu cuvantul asta mega complicat de super basini pseudo-umaniste.

Filantropia este calea catre Rai a tuturor parazitilor care se simt cu musca pe caciula. Efectul filantropiei este zero! Asta in cel mai bun caz, in realitate filantropia este un alt instrument de sclavagit oameni.

Cum functioneaza filantropia? Pai in primul rand trebuie sa faci bani! Dupa ce faci bani, trebuie sa-i impiedici pe ceilalti sa aiba sansa de a-ti lua banii. D-aia nu o sa-l vezi vreodata pe Bill Gates ca da 1 milion de dolari pomana unui african care a facut un sistem de operare. Dar asta e o treaba minora. Filantropii, astia capitalisti, ca aia feudali iti luau capra cu forta, astia capitalisti o sa dea milioane la politicieni ca sa nu plateasca 1 dolar impozit in plus, dar de Craciun o sa doneze un milion la niste handicapati.

Cum ar veni, esti un muist, nu vrei sa platesti taxe pentru ca si aia mai amarati sa poate face o operatie gratis la spital, nu vrei sa platesti taxe ca poata face un copil de taran facultate, nu te chinui sa mai scoti din birocratie ca sa ajuti niste oameni cu firme de apartament sa castige o paine. Nu, toate chestiile astea sunt comuniste! Si nu esti de acord cu ele, pentru ca tu ai bani, si i-ai meritat, nu vrei sa ajunga la clasa aia mitica parazita, care e originea tuturor relelor. Dar, o data pe an, mai trimiti 5 tone de grau in Africa.

Am eu o idee. Ce ar fi sa lasati Africa in pace, sa nu mai schimbati guverne, sa nu mai fortati state sarace sa cumpere licente de Windows de sute de milioane, sa nu mai extrageti diamantele pe care le slefuiti in Israel, sa nu mai extrageti petrol din Nigeria, doar lasati-i pe oamenii aia, asa ca experiment, sa vedem daca evolueaza de la maimutze. Sa vedem, oare ce iese?

Sunt de acord cu un tip de filantropie: Ala in care iti donezi toata averea! Pai daca tot esti atat de special de ne vorbesti la conferinte despre cum se fac bani, e clar ca poti sa o iei oricand de la capat. Nu? Tu n-ai beneficiat de nici un ajutor de la stat cand ti-ai facut firma asta de miliarde de dolari! Nu? Atunci ce te opreste sa faci alta, pornind de la zero lei? Adica nu esti de acord sa le dai bonuri de masa la saraci, ca se invata sa traiasca pe spinarea altuia, asa ca ia-o tu sarac si fa o corporatie ca nu e greu.

Unii, mai milosi, ca sistemul in esenta se bazeaza tot pe astia amarati si milosi, care dau probabil mai multi bani la saraci decat Bill si Melinda, o sa zica: E mai bine decat nimic!

Eu zic: Nu! E umilitor in primul rand, si e nesemnificativ in al doilea rand!

1) Umilitor!

Eu nu vreau pomana ta! Si daca ajung vreodata sa nu pot trai fara pomana, si sa mai fiu apt fizic, o sa te astept intr-un gang, o sa iti dau un pumn in bot, si o sa-ti iau toti banii. Saracii n-au nevoie de pomana, saracii au nevoie de egalitate de sanse, adica: educatie, servicii sociale si de sanatate, taxe mici sau inexistente pentru afaceri mici, stabilitate si lipsa criminalitatii. In practica saracii au nevoie sa nu ii mai traga aia cu bani inapoi, si sa-i lase sa se ridice pe aia care pot. Unii nu pot, e drept, dar asta e alta poveste.

2) Nesemnificativ

Saracii mananca doar de sarbatori. Sau cand se trezeste Bill sa le mai dea cate o pomana, la alte ocazii speciale. Nimeni nu angajeaza un programator care pute pentru ca doarme pe strada. Pomana nu ajuta cu o ajuta cu nimic pe baba care a murit de foame sau de frig, asta in cazul in care filantropii astia nu sunt un fel de Batman care apare in 5 minute cand o baba moare de foame. Filantropia nu ii ajuta pe aia care ar putea sa invete dar n-au bani, nici pe femeile care mor la nastere pentru ca n-au bani de doctor, nici pe amaratii care ar putea sa faca ceva dar n-au avut bani sa-si puna dinti in gura.

Filantropia nu e solutia, filantropia e inca o problema. O spalaceala cu aroma de aloe peste o situatie nasola. Filantropia nu face nici un bine. E degeaba. E un cacat.

Advertisements

2 Responses to “Filantropia salveaza …”


  1. December 10, 2014 at 12:22 AM

    M-am întrebat de multe ori de ce nu se fac proiecte pe termen lung în scop caritabil (parțial caritabil) – la modul de win-win, eu te ajut cu ceva – tu contribui cu altceva. Proiecte care nu doar să le dea ceva săracilor, bani sau obiecte, ci care să-i ajute să-și dezvolte niște abilități, niște cunoștințe cu care mai apoi se pot descurca în societate. Un fel de rampă de lansare, dar ei își fac numărul.
    Nu-i ăsta interesul, clar, și în plus e mult mai ușor să le trântești niște donații sau cadouri la ușă o dată pe an, decât să-ți asumi un proces de dezvoltare al lor, la modul real.

    Umilitor e. N-aș zice că-i nesimnificativ în totalitate. E nesemnificativ pe termen lung, sigur.


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: