08
Aug
13

Pentru fiecare…

Pentru fiecare om pasionat de ceea ce face sunt mii de profitori cretini care abia asteapta sa faca de cacat orice concept ca sa manance o paine, sau sa faca un ban.

Avem revolutionari care pot fi numarati pe degete, dar avem mii de politicieni care se uita la un sir de carnati. Avem artisti inteligenti care au ales sa faca ceea ce fac din pasiune, si avem milioane de handicapati care fura din stanga si din dreapta, sau trag sfori si ajung celebrii. Avem, sau aveam, sportivi care ar fi murit pe teren pentru glorie, si aveam mii de mutanti drogati care concureaza pentru bani. Avem oameni de stiinta care isi dedica viata rezolvarii unei teoreme, si aveam mii de profesori universitari care sifoneaza bani din cercetare.

Cateodata stai si te gandesti de ce ai face ceva bine? De ce ai sacrifica ceva pentru o pasiune? De ce ai refuza un teanc de bani, sau o pizda buna, din principiu? Nu e oare mai bine sa fi unul dintre milioanele de viermi care se descurca furand si inseland, mimand inteligenta, etica, dragostea, si orice altceva ii poate ridica cat de cat? De ce? Pentru faima? Pentru rasa umana? Poate ca astea sunt concepte depasite, ramase mostenire din trecutul mitic si eroic al omenirii.

Evident ca n-am un raspuns la intrebarile astea. Sunt intrebari cu care fiecare dintre noi se lupta, macar subconstient, zi de zi. Asta nu ma face insa sa nu am o scarba majora fata de mincinosi, si prefacuti si profitori, si un respect deosebit pentru orice om cu principii, chiar si pentru cei cu principii pe care nu le impartasesc.

Nici nu e greu sa iti fie scraba de acesti oameni. Ii vezi zi de zi, te intalnesti cu ei, esti prieten cu ei, poate iti sunt chiar familie. Esti si tu unul dintre aia mintiti, esti si tu unul care a crezut ca e iubit, sau ca e cel mai bun prieten al cuiva, doar ca sa realizeze ca a fost folosit pentru bani, sau cariera, sau suport moral, sau oricare alt profit oricat de minor. Daca stai sa-i analizezi, vezi ca cei mai multi sunt prosti, si falsi, si vezi, ca, daca nu esti implicat, toata situatia este destul de evidenta. Din fericire pentru acesti oameni, in momentul in care victima se prinde de pacaleala, exista alte milioane de oameni care pot fi mintiti si inselati.

Gandind la rece, exista un singur loc in care nu dai de oamenii astia: istoria. Oamenii de genul asta pot fi bogati, sau influenti, sau puternici, dar nu o sa aiba niciodata un rol atat de important, incat sa fie amintiti peste o suta de ani. Asta insa e o consolare minora. Consolarea majora ar fi daca ar lua foc instant cu totii iar eu as fi singurul om de pe planeta care are un extinctor. Cred ca as inrama extinctorul, sau i-as face o statuie. Si nu, nu l-as vinde pe Ebay, chiar daca e nefolosit!

 

Advertisements

1 Response to “Pentru fiecare…”M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Advertisements

%d bloggers like this: