11
Jul
13

Scoala e grea! Partea a 2-a!

Poate din partea intai a sunat ca si cum as fi de acord cu faptul ca bacalaureatul ar trebui sa fie greu. Sunt de acord, nu zic, dar asta e o optiune personala! Nu e o chestie obiectiva.

Adevarul e ca nu conteaza daca bacalaureatul e greu, sau usor. Ceea ce conteaza e sa fie corect, si consecvent! Pentru ca daca bacalaureatul e usor, a avea bacalaureat devine echivalent cu a avea permis de conducere. Toata lumea are bacalaureat, deci bacalaureatul nu conteaza. Conteaza nota in schimb! Aia cu 10 o sa fie angajati, aia cu 5 o sa fie mandrii ca sunt intelectuali, si o sa aiba mare grija de cartofii mei prajiti.

Alta chestie foarte utilizata, e ca scoala romaneasca nu se adapteaza la cerintele pietei. Asta e clar adevarat! Dar oare trebuie? La facultate inteleg sa existe o oarecare influenta a pietei. Cu accent mare pe oarecare.

De ce zic asta? Pai va dau un exemplu! Ce merge bine la ora asta in Romania? Programarea merge super bine! Avem firme de top 100 care deschid filiale aici, aveam oameni cu salariul de 4/5/10 ori mai mare decat media pe economie. Ce-i drept nu platesc impozit! Dar platesc TVA, accize, taxe de drum, pensii, asigurari, etc. Deci piata cere programatori, hai sa inchidem toate facultatile umaniste si sa ne facem toti programatori! Ar fi super, am fi plini de bani, si totul ar merge struna.

Asta pana pica piata. Ca-n 2000. Sau 2008. Atunci ce se intampla cu tara ta de programatori? Somaj 20%, scadere economica pe banda rulanta, etc.

Si tu atunci, ca stat, o sa intelegi ca pe piata o doare in cur de tine ca tara. Piata e interesata de profit. Atat! Cand nu mai e profit, compania investeste in alt domeniu, dar tu ca stat nu poti sa reeduci 5 milioane de programatori sa se apuce de constructii. Si chiar daca ai putea, pana iesi din rahat ca tara, trenul a plecat deja.

Revenind la liceu, nu vad cum ar trebui piata muncii sa influentele liceul. Scolile profesionale da! Oamenii care n-au alte perspective din punct de vedere intelectual, ar fi bine sa aiba un loc de munca dupa ce termina scoala. Ce peste 2 ani o sa fie toti someri, asta e alta problema. Oricum astia sunt o masa de manevra care nu conteaza, pentru ca nu aduc niciodata nimic semnificativ.

Dar un om care are pretentii sa mearga undeva mai departe? Pai ala ori face o facultate, ori se apuca de afaceri. Iar ca sa faci ori una ori alta, e mult mai bine sa ai o cultura generala, pe care ar trebui sa ti-o dea liceul, decat sa fii centura neagra in instalatii sanitare.

Advertisements

5 Responses to “Scoala e grea! Partea a 2-a!”


 1. July 12, 2013 at 10:03 AM

  păi ar trebui să aibă programatorii dublă calificare – să ştie să dea şi cu sapa :))

  • July 12, 2013 at 11:04 AM

   Sau cu sabia! Cum pica piata incingem un mic razboi civil sa scada somajul!

  • 3 picatura
   July 13, 2013 at 12:12 PM

   nu mai pica piata! au depasit ultima frontiera acu’ zburda in cloud. poimaine au programate conversatii de pe mobil cu masina de spalat vase din domiciliu (nu va luati beko!!) , iar ca ultima optiune se vor repezi la gaurile negre.

 2. 4 eu
  July 12, 2013 at 12:31 PM

  ce chestie aiurea …pai eu nu inteleg ce va luat pe toti in momentul asta ,toti sunteti iritati de incapacitatea unora de a depasi un cacat de examen organizat de o gasca de onanisti ,onanistii astia care se pretind mari intelectuali sunt incapabili sa vada hibele sistemului si asa preistoric…un sistem incapabil sa promoveze o cunoastere care sa vizeze probleme fundamentale la nivel global…eu sunt sigura ca tu ai fost unul din eminentele sistemului trecut si datorita faptului ca ai avut o conjunctura adecvata ce ti a permis sa dezvolti anumite trasaturi…nu poti sa l acuzi pe manelistul cu BMW tunat care a fost batut cu furtunul de la masina de spalat sa faca liniute in clasa I-a ca nu a reusit sa si dezvolte o latura artistica…daca esti asa de doxat cred ca in loc de critica ai putea sa pui in aplicare o chestie mai smechera cum ar fi aia de ai impartasi cateva din notiunile care te fac pe tine mai bun de cat el fara sa l faci sa te urasca pentru ca te vede ca pe un infumurat cu idei si principii de scara cosmica… eu nu te vad asa este doar opinia partiala..

  • July 12, 2013 at 12:50 PM

   Nu sunt iritat de capacitatile nimanui. Sunt iritat ca se copiaza, si sunt iritat ca toata lumea da vina pe toata lumea in afara de ei.
   Despre infumurat, sunt fata de aia mult mai jos ca mine. La fel cum sunt si umil cu cei de mai sus.


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: