09
Jul
13

Scoala e grea!

abramburica1

Scandal mare scandal la bacalaureat. Coruptie, mita, copii defavorizati mintal, etc. Ma amuza ca abia a iesit guvern PSD si au si inceput sa futa in cur invatamantul. Nu ca m-as fi asteptat sa fie niste aparatori ai educatiei, nici pe departe, dar parca prea sunt manati de o mania proletara ca sa distruga si putinele schimbari in bine din ultima vreme. E ceva de neinteles pentru mine care e miza aici!? Ca bani nu sunt, influenta, pe termen scurt, nu e, poate e ceva capital politic, altceva nu gasesc.

Una peste alta concluzia mea e clara: Scoala e grea!

Stiu ca e o conceptie depasita si arhaica, din timpurile intunecate ale omenirii. Stiu ca acum scoala trebuie sa fie “fun”, copiii trebuie implicati, intrigati, cooptati, tentati. De asemenea, in acelasi spirit proletar, acum machiat un pic la ochi de la Loreal Paris, oricine poate sa fie astronaut. Sistemul de invatamant e pentru toti egal si democratic, si fiecare mic labagiu are in chiloti bastonul de maresal!

Sa nu ma intelegeti gresit, nu zic sa ii spui copilului ca e batut in cap, si o sa iasa sudor, daca da tati mita la combinat! Nu! Eu zic ca omul matur ar trebui sa realizeze ca nu toti copiii sunt material de fizician. Copilul trebuie pacalit, cum am fost si eu, ca poate face ce vrea, si ajunge ce vrea, ca altfel se sinucide, sau, mai rau, devine homalau.

Cum ziceam, eu sunt de parere ca scoala e grea, si copilul ar trebui sa inteleaga asta! De ce e grea? Pentru ca daca era usoara in loc de “esti un labagiu”, s-ar zice “esti un academician”. Asa e mersul lucrurilor. E greu sa-ti indesi chestii in cap in loc sa bei, sau sa futi, sau sa te holbezi la TV. E si mai greu sa iei chestiile alea indesate in cap si sa le aranjezi intr-o forma utila. Nu mai vorbesc cat de greu e sa cresti intr-o societate in care esti considerat un paria pentru ca inveti.

Ce sa ma mai invart, mie mi s-a parut grea. Si eu voiam sa vad tzatze la TV in loc sa invat, si nici o pacaleala din lume n-ar fi reusit sa ma faca sa-mi placa mai mult cartea decat tzatzele. Daca m-ar fi pus tata sa rezolv doua probleme de olimpiada ca sa primesc cel mai tare film porno de pe planeta ca recompensa, m-as fi gandit toata ziua cum sa ciordesc caseta.

Si la mine s-a copiat la bac! La greu! Sunt curios daca as fi luat cinci la filosofie fara sa copiez? Va dati seama ca daca picam bacul la filosofie n-as mai fi ajuns blogger de succes. Altii cei drept au copiat la toate materiile. Unii pe buna dreptate, cum ar veni, adica din cauza ca erau la mate-fizica si voiau o cariera in medicina. Asta insa nu scuza copiatul.

Copiatul nu trebuie sa fie o traditie. Sau daca vreti, il puteti considera o traditie, dar locul lui e la muzeu, alaturi de chilotii din piele de oaie si centurile de castitate. Si nu trebuie sa fie o rusine ca ai picat bacul. Adica nu pentru toata lumea. Unii nu pot, asta e, trebuie sa-si accepte soarta si sa gaseasca alte metode sa duca o viata normala. Ce-i drept e greu! E greu cand unul la fel de prost ca tine e acum la facultate, si tu ai picat bacul. Dar aici e un cerc vicios. Daca bacul s-ar lua pe merit n-ar mai fi nimeni suparat ca l-a picat. Ar fi ceva normal. Ba chiar mai mult, ai putea sa ai convingerea ca, atunci cand vorbesti cu un om cu facultate, nu vei intalni de fapt un dobitoc, lucru care pe mine m-ar face sa castig o gramada de timp.

La momentul de fata insa, bacul, si scoala in general, e ca fututul. Daca n-ai futut rade lumea de tine! Iar ala care a futut o urata cu doua clase, in tren, si cu ala care a futut o astronauta cu doctoratul in sex la Sorbona, pe statia orbitala, sunt perfect egali.

Advertisements

15 Responses to “Scoala e grea!”


 1. July 9, 2013 at 9:27 PM

  Dragă Dex,
  Nu am citit de multă vreme ceva să îmi placă așa de tare!
  Eu nu am copiat la bacalaureat, dar am copiat în anul al II-lea de facultate la Economie politică! Niciodată nu am priceput materia asta! Invătasem pe de rost tot cursul, că doar noi, astea de la Litere, eram renumite pentru papagaliceală, dar degeaba știam cursul, dacă nu știam să rezolv problemele! În grupă cu noi, se numerise în ziua aceea o fată care se pricepea la matematică – era de la română/germană- și ne-a dat tuturor rezolvarea! Am luat 8 la acel examen, ultimul din anul al II-lea… Eram așa de speriată că am copiat, încât mi-am uitat în amfiteatrul de la Iași tocul meu cu stiloul cu peniță de aur, primit ca dar de logodnă!
  Abia în tren mi-am dat seama că nu îl mai am!
  Dex, am luat decizia de a-mi da demisia din învățământ! Sunt așa de mândră de mine!

  • July 9, 2013 at 9:38 PM

   La Fee, te rog frumos sa nu-ti dai demisia din invatamant. Suntem deja o gramada d-astia care nu stim sa facem nimic pe piata muncii! 🙂

   • July 9, 2013 at 9:45 PM

    Hahahahahaahah!
    Mă gândeam să mă fac prelucrător prin așchiere, că la câți absolvenți care nu stiu de niciunele sunt, cred că m-aș descurca destul de bine!
    Dex, nu mai vreau la școală. Mămicile din ziua de azi vor numai nota zece! Toat! Cum ai dat un nouă, cum te cheamă directorul care îți spune răstit:
    -Dacă pleacă vreunul că i-ai dat nota nouă, te pun să plătești salariile celorlalți!
    Acum vor să ne plătească în funcție de performanță!
    Hahahahahahahah! Bine v-am găsit, băieți!

 2. July 10, 2013 at 10:20 AM

  Finalul e de-a stangul epic Dexule. N-am priceput eu de ce fututul asta e obligatoriu, dar mi-a placut cum ai punctate.

 3. July 19, 2013 at 1:54 AM

  Mie nu mi-a fost greu na, să cresc într-o societate în care ești considerat paria dacă înveți. Eu doar m-am plictisit prin liceu, la ore. Am învățat pentru bac în nopțile dinaintea examenelor și am luat note prea mari dacă iau în calcul efortul depus, ceea ce îmi zice clar că bacul a fost prea ușor și atunci (că nu sunt eu vreo supradotată, îmi organizez doar informațiile eficient prin cap). Iar standardele au scăzut tot mai mult de atunci.

  Nu cred că școala ar trebui să fie grea neapărat. Dar să fie stimulativă. Să te provoace intelectual. Să te facă să vrei să gândești, măcar două-trei gânduri pe oră.


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: