12
Jun
13

Economia moderna!, sau: Cine va cumpara Grecia?

Mi se pare foarte clar incotro duce toata cultura asta a imprumuturilor fara limite, atat la omul de rand cat si la nivel global. Pe de alta parte e evident ca Grecia e intr-un mare rahat, iar solutia mi se pare de asemenea foarte evidenta: Grecia trebuie privatizata! Asta e mersul normal al lucrurilor in secolul XXI, de ce sa ne mai pacalim aiurea cu nationalisme si patriotism si alte d-astea. Corporatiile conduc deja, e pacat sa nu conduca in mod legal. E chiar simplu, Grecia isi declara falimentul iar o corporatie oarecare o cumpara si o pune pe profit. Toata lumea e fericita, iar evenimentul va fi marcat cu salve de tun, mii de porumbei albi, si cupoane de reduceri la supermarket.

Eu am mai scris despre imprumuturi ca nu-mi plac. Nu le vad logica. E drept ca am avut de la inceput o atitudine refractara subconstienta, abia mai tarziu am incercat sa-mi dau seama de ce nu-mi plac.

In primul rand nu inteleg ideea unui imprumut. Mi se pare prostesc sa n-ai 10.000 de euro, si sa te imprumuti 30.000 in ideea ca o sa-i dai inapoi. In timp. Eventual o sa iesi si pe profit. Nu zice nimeni ca nu e bine sa ai incredere in tine, dar daca tot esti atat de promitator, de ce nu pariaza banca pe tine direct? In aceeasi directie merge logica de la cumparat apartamente. Iau credit, cumpar apartamentul si il platesc din chirie! Super idee! Din nou, de ce nu face banca afacerea asta si te lasa pe tine sa-i furi painea de la gura?

Revenind la privatizari, privatizarile sunt vinul si pestii lui Isus in perioada moderna. Nu merge ceva, o privatizam! Si cumva, nu stim cum, dar stiu altii, eventual specialistii, o sa ne mearga mult mai bine. Vine o firma care vrea doar bani, si din cauza asta o sa stranga cureaua ca sa faca bani, si pe langa ea o sa profite tot poporul. Mie imi suna foarte asemanator cu ideea ca faraonul daca e multumit de curul tau iti va da mai mult de mancare decat lu’ vecinu. N-ai de unde sa stii ca e asa, dar tu speri…

Exista multe povesti de succes cu privatizari? Ca eu nu cunosc prea multe. Aici trebuie sa mentionez ca daca cumperi o fabrica cu 10.000 de angajati, dai afara 9.000 si apoi faci un profit magnific, mie nu mi se pare o poveste de succes. De ce? Pentru ca din taxele pe care le platesti tu, daca platesti, statul trebuie sa dea de mancare la 9000 de oameni. Dar cred ca asta e oricum un caz rar, din ce vad eu majoritatea privatizarilor din Romania au dat chix cu brio. Unii s-au imbogatit, e drept, dar nu societatea per total.

A aparut o stire cum ca Romania are gaze de sist pentru 100 de ani. Foarte interesant! Alta poveste de succes se prefigureaza. Stirea de fapt e: “Americanii spun ca Romania are gaze de sist pentru 100 de ani!” Ati observat ceva subtil aici?

De ce sunt eu carcotas? Simplu, pentru ca nu o sa se concesioneze gazele la o firma Chinezeasca, sau Ruseasca, sau Romaneasca. Deci partea cu Americanii e foarte importanta. E evident ca gazele astea o sa fie exploatate de Americani. Nu ca as prefera alt stapan pe plantatie, neaparat. Dar asa de amorul artei, hai sa facem stirea in mod corect:

“Romania are rezerve de gaze de sist care ar putea acoperi consumul intern pe o perioada de 100 de ani. Aceste zacaminte vor fi concesionate unor firme Americane, care vor vinde gazul pe piata libera, iar Romania va primi din el, daca va plati pretul pietei! (Evident va primi si taxe de la firmele exploatatoare, si se vor deschide noi locuri de munca.)”

Parca nu mai suna asa de eroic acum!? Nu?

Advertisements

6 Responses to “Economia moderna!, sau: Cine va cumpara Grecia?”


  1. June 12, 2013 at 11:32 PM

    Nu ai fi bun de jurnalist, ai distruge distracția pentru toată lumea. Party crasher!!

  2. June 14, 2013 at 1:12 AM

    Si cine e de vina? Nu ineptul si coruptul guvern roman, indiferent de ce culoare are tricoul de pe el?

  3. June 15, 2013 at 10:36 AM

    Pai grecia aia e populata, nu? Trebuie dati afara 90% din greci ca sa fie profitabila.


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: