05
Jun
13

Copiii mici care ne conduc

Stateam eu si ma gandeam in mintea mea la diplomatie, si cat de penibila a inceput sa mi se para. De fapt, am impresia ca diplomatia nici nu mai exista, daca a existat vreodata, sau mai exact ca ea mai exista doar pentru consumul maselor, nu ca ritual de abordare a unor relatii intre state.

Oricum e evident ca diplomatia a evoluat si s-a simplificat foarte mult. Tampeniile pe care le fac “diplomatii” de azi, ar fi fost motive de tras pe roata acum ceva vreme. Acum nu mai sta nimeni pe la poarta sultanului zile in sir, fumand la narghilea ca sa fie primit. Nu se mai aliniaza cavalerii dupa rang sa se duca sa-i spele chilotii marelui maestru de la Malta. Ce-i drept nici nu mai ai cu cine. Cum poti sa te duci la Ponta, de exemplu, sa-i prezinti scrisorile tale de recomandare si sa-i vorbesti despre mecanica cuantica, inainte de a intra in subiect? Nu poti, ca o sa-l ia somnul. Nu mai exista capacitatea de a te concentra la o chestie de genul asta.

Poate n-a existat niciodatat, cum ziceam mai devreme. Poate si in evul mediu, dupa ce te imbracai frumos, prezentai cadourile, iti faceai numarul de diplomat de mare clasa, cand ajungeai la Sultan, o dadea-i tot in: “Bai coae, facem si noi un razboi, ca varu lu nevasta-mea si-a facut fabrica de tancuri si ma fute asta la icre in fiecare seara?”.

Diplomatia pare foarte buna pentru astia mici si nesemnificativi. Adica ar fi de cacat sa vina Obama la Basescu si sa zica: “Draga prietene, am o veste foarte buna! Statele Unite Ale Americii au descoperit noi zacaminte de petrol!  Vestea proasta e ca pentrolul e la Ploiesti! Va rugam sa eliberati incinta!” Iti dai seama ca o sa-l faca de cacat. Asa ca, in mod diplomatic, SUA o sa plateasca un ONG sa faca o mica demonstratie, si doi politisti de la tara sa bata cativa demonstranti, niste politicieni sa strige: “Aoleo, Dictatoru’ nu ma lasa sa citesc!”, iar apoi va veni sa salveze poporul roman. Iar Basescu o sa fie eroul care in fata soartei potrivnice, s-a gandit un pic sa nu se predea, inainte sa se predea neconditionat, conform traditiei.

Fie vorba intre noi, cred ca mi-ar place sa dispara diplomatia asta, ca e prea multa falsitate la mijloc. Adica UE descopera cum ca China vinde panouri solare la preturi de dumping, iar China descopera ca UE vinde vin la pret de dumping? E un scenariu de Holywood, adica prost. Plus ca se arunca bani aiurea, se fac anchete, intalniri la nivel inalt, se platesc oameni sa scrie la ziar de ce e bine ca panourile solare sa coste dublu, etc. Iar realitatea e foarte simpla, EU vrea sa mananca si ea o paine cu panourile solare. Treaba ar trebui rezolvata cu un telefon de 1 minut:

“Bai Chan, nu mai primim panouri de la voi! Vive la france!”
“Bai Jean, Vive la mata! N-o sa va mai vindeti nici voi pisoarca supraevaluata in imperiul Chinez! Ne vedem joi la bairam la Bildenberg?”
“Da coae! Sa o inviti si tu pe secretara aia de la partid cu tzatzele mari!”
“Bine ba, hai pa, ca bea Putin tot ceaiul cat stau eu si vorbesc cu prosti!”
“Hai marsh de galbejit constipat ce esti!”

Advertisements

8 Responses to “Copiii mici care ne conduc”


 1. 1 Boxatul B-Rex
  June 5, 2013 at 10:38 PM

  si cand iti spuneam ca nu mi-as da viata pentru niste prosti, ma credeai las sau lipsit de patriotism!

 2. 3 animal00
  June 6, 2013 at 5:15 PM

  asa…si le platesti tu insulele si masinile astora din “diplomatie”?
  ei sa nu faca si sarmanii o gramada de bani degeaba?

 3. June 12, 2013 at 11:45 PM

  Mă gândesc că așa falsă cum e, diplomația asta a mai atenuat din conflicte și e motivul (unul dintre) pentru care nu ne mai tragem pe roată. Nu-i excelentă și e penibilă. Dar probabil faptul că ne prefacem că n-am înțeles insultele sau așteptăm „scuze oficiale” din partea dușmanilor a mai redus din luptele și decesele inutile ale celor care, bineînțeles, nici nu aveau treabă directă în conflictul inițial dintre doi incompetenți care nu știu să comunice.

  • June 12, 2013 at 11:48 PM

   Conceptie de femeie, ce sa mai comentez. Un barbat ar fi preferat sa moara cu dusmanul de gat, decat sa-l pupe inainte de a-l aranja pe la spate 🙂
   Cei drept asta e posibil sa fie numai in fileme.

   • June 12, 2013 at 11:52 PM

    Dacă acțiunile mele m-ar influența strict pe mine, se schimbă concepția 😛 Dar e vorba de impactul asupra multor altor oameni, deci da, prefer să-l pup și să-l ucid în gând, hihi.


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Advertisements

%d bloggers like this: