07
May
13

911: Incredibilul caz al pisicii din copac

Ma uit la stirea cu americancele descoperite captive dupa 10 ani, si nu pot sa ma gandesc ca asta e fix cazul de care as vrea sa fiu ferit de politie si de societate in general. Acum vad ca toata povestea are o nota d-asta de optimism, primarul se pupa cu victimele, politistii stau cu lacrimi in ochi la coada sa le ofere flori. Nu vad nicaieri intrebarea: Cum pot trei femei sa ramana captive 10 ani fara sa se prinda nimeni?

Din articolul BBC imi dau seama ca tipa care a scapat era relativ coerenta, lucru care ma indoiesc ca se intampla daca ar fi stat inchisa in vreo pivnita. Imi recunosc imbecilitatea legata de acest subiect, dar filmele si bunul simt, ma fac sa cred ca daca trei femei stateau zece ani intr-o pivnita ar fi devenit in mod evident “duse cu pluta”, ca sa folosesc un termen de specialitate. Concluzia mea hazardata ar fi ca, macar in casa aia, femeile aveau o oarecare libertate de miscare. Ma intreb atunci, in 3650 de zile, nu le-a vazut nimeni la geam? Nu au facut un semn nimanui? Concluzia, iara hazardata, ar fi ca da, si probabil al creat povestea nebunelor din cartierul respectiv. Asta apropo de societate.

Acum, apropo de politie, am mai zis, politistii nu sunt neaparat prosti dar ajuta. Sunt sigur niste angajati la stat nemultumiti de leafa lor. Politistii nu sunt nici niste frustrati care au pus mana pe autoritate, lucru pe care nu l-ar fi reusit in alta situatie, dar si asta ajuta. Politistii nu sunt in nici un fel prietenii tai, sau nu prin definitie, pot fi din intamplare, in sensul ca ei vor sa rezolve cazul, cu cel mai mic efort posibil, preferabil. Deci daca pot sa-l rezolve dandu-ti tie o mare muie, e ok. Daca din intamplare chiar prind un hot sau un criminal e motiv de petrecere.

Noi, in Romania, cam stim cu totii povestile de groaza cu politisti. Alea in care stai 12 ore la sectie pentru ca ai fost martor la un furt. Dar nu vreau sa discut despre asta, ca asta tine de nesimtirea umana, nu neaparat de politie in general, desi n-ar fi greu sa dai un regulament intern in care sa nu se accepte prezenta unui martor la sectie mai mult de o ora, asta asa ca sa implantezi institutional un neuron in plus vitelor din subordine. Adica s-ar putea, daca ar interesa pe cineva.

Ce voiam sa zic e ca, cel putin asa subiectiv, politia pare sa aiba rolul pe care il are societatea la sat. Adica ala de a prinde criminalul care se lauda la carciuma ca a omorat pe cineva, sau ala de a prinde hotul care incearca sa vanda marfa soacrei victimei. Si cam atat. Aici neglijez efectul parazitar pentru societate de a aduce bani la buget prin amenzi fara nici un scop. Orice caz mai complex nu e rezolvat. Sau e rezolvat, de sectiile de elita ale politiei, dar nu dupa prima abatere, nu dupa a doua, de la vreo 10 in sus.

Cred ca o statistica in acest sens ne-ar ajuta enorm pe noi cei care incercam sa intram in domeniul crimei. Si anume, care e limita de abateri cu care scapi sigur daca nu-ti pui poze cu jaful pe Facebook? N-ar fi de bun simt sa publici asta? Adica se stie: hotul neprins, negustor cinstit! Eu chiar m-as baga intr-o chestie d-asta. Si chiar promit ca dupa primul milion de dolari o sa trec la afaceri cinstite, adica o sa devin un important contribuabil la buget, ca sa nu mai vorbesc de creator de louri de munca, sau chiar formator de opinie.

Dar din cauza ascunderii abuzive a acestor informatii de interes public nu-mi pot dezvolta reteaua de trafic de droguri. De aia nu dezvaluie politia aceste statistici, nu pentru ca le e rusine ca sunt inutili si incompetenti, nu pentru ca le e frica sa nu se prinda lumea ca sunt o taxa de protectie mascata si umflata la pret, NU! Nu dezvaluie aceste lucruri pentru ca programatorii ca mine sa nu se faca traficanti de droguri sau ucigasi platiti, si sa-si cumpere televiziuni care sa le propovaduiasca nevinovatia! D-aia!

Advertisements

0 Responses to “911: Incredibilul caz al pisicii din copac”  1. Leave a Comment

M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: