03
Feb
13

Live by the sword, die by the sword

Chris-Kyle-Shot-and-Killed-at-Gun-Range

Intr-una din intorsaturile alea ciudate ale vietii, care uneori ii fac pe cei cu probleme psihice grave sa creada ca exista dreptate, sau Dumnezeu, sau altele asemenea, cel mai celebru (se pare) lunetist american a trecut in campiile eterne ale vanatorii, in postura de vanat. Amuzant si faptul ca lucrul asta nu s-a intamplat in vreun razboi pentru democratie, ci chiar acasa la vedeta in cauza, in Texas. Adevarul e ca e greu sa fi erou cand n-ai imagini prin satelit, elicoptere deasupra capului, vesta antiglont, iar inamicii nu numai ca mai si trag, dar cel mai probabil au mai si baut ceva inainte.

Evident omul de mai sus va fi inmormantat cu onoruri militare, Obama va stoarce o ceapa langa mormantul lui, cartea lui se va mai vinde in inca 1 milion de exemplare, si lumea va merge inainte. Dar inainte sa-l uitam din nou, ca nici pana acum n-auzisem de el, d-aia zic din nou, sa nu lasam intelepciunea sa se risipeasca asa repede.

Cred cu toata taria ca toate persoanele pe care le-am omorat erau rele.

Ain’t that some shit?

Stiti ce miros eu aici? Eu aici miros o canonizare! Pai cum se poate altfel? Mai cunoasteti pe cineva care detecteaza raul prin luneta de la 1000 de metrii si te mai si trimite instant sa-ti cunosti fabricantul? Pana si Stefan cel Mare si Sfant, care, fie vorba intre noi, nu era nici foarte mare, nici foarte sfant, nu reusea sa detecteze raul decat de la o lungime de sabie. Ba mai mult, am putea spune ca eroul nostru detecteaza raul oriune de mamapond. In sensul ca acasa la el n-a gasit nici un rau, si d-aia a fost nevoit sa zboare pana in Irak, ca sa elibereze 255 de suflete. Cineva sa-mi aminteasca de ce a atacat America Irakul, ca nu mai stiu. Teroristi? Arme de distrugere in masa? Democratie? Libertate? Sau ca au downloadat filme de pe net?

Una peste alta eu sunt de acord cu canonizarea asta. De fapt as canoniza toti cretinoizii care cred ca detin adevarul suprem si ca Dumnezeu i-a facut sa-l imparta in stanga si-n dreapta. Cu o singura conditie, sa fie canonizati la prima abatere, nu are rost sa le testam credinta, ii credem pe cuvant, nu e nevoie sa moara 255 de oameni rai, ca poate se caiesc, cine stie.

In alta ordine de idei, sunt curios din astia 255 de rai, cate au fost femei rele si cati au fost copii rai? Doar asa, ca sa stiu exact la ce ma rog.

Advertisements

10 Responses to “Live by the sword, die by the sword”


 1. February 4, 2013 at 10:04 AM

  şi dacă există ceva după morte o să se întâlnească cu tipul ăsta, care o să râdă de el:”Amatorule!”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Simo_H%C3%A4yh%C3%A4

 2. February 13, 2013 at 6:08 PM

  Avem voie cu preferinte? Ca eu il prefer pe cel amintit de boemul. Doar pentru ca, tinand cont si de contextele spatio-temporale si istoric-politice, argumentul lui Mr. Kyle ma sperie mai tare decat ala cu datoria al lui Simo Häyhä.
  De fapt, o mana foarte mica de oameni nu au o tendinta serioasa de conformare (la autoritate, la grup in general). Cand ai primit ordinul, o mare parte din responsabilitate (daca nu chiar toata) e transferata inspre figura autoritatii. De asta oameni aparent normali si ok, ajung, in situatii mai extreme/speciale, sa comita niste acte crude.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

  • February 13, 2013 at 6:16 PM

   M-am gandit si eu o vreme la genul asta de experiente. Am ajuns la concluzia ca oamenii sunt niste lasi si niste bulangii. Dupa ce am ajuns la concluzia asta am reusit sa inteleg mult mai usor ce se intampla in jurul meu. 🙂

   • February 13, 2013 at 6:36 PM

    haha :))) inca rad de la faza cu maitreyi.
    Da, destul de lasi. Dar fenomenele astea apar si din cauza faptului ca oamenii cam uita (sau nu stiu, sau nu pot) sa analizeze obiectiv si rational anumite situatii. Si fac ce e mai usor (fug, lovesc, urmeaza ordine). Iar apoi cauta consonanta intre actiunile si gandurile lor.
    Lunetistul ala stia ca nu-i ok sa ucizi, dar comportamentul lui a fost opus credintei sale. Asa ca si-a gasit justificarea: toate victimele lui erau rele. El chiar crede asta, il ajuta sa nu o ia razna. Varianta cealalta ar fi sa inceteze comportamentul care nu e in concordanta cu principiile si credinta (ca zicea ceva de God) la care adera.

    • February 13, 2013 at 6:40 PM

     Sunt de acord. Ce nu-mi place e premiza ca oamenii sunt cumva normali, sau de treaba, etc. Apoi se fac studii in care se dovedeste ca sunt niste lasi si niste ucigasi si se contorsioneaza logica, pentru a se explica diferenta.
     Fix ce facea si lunetistul din poveste.
     In realiate oamenii lasi sunt lasi zi de zi, aia mincinosi, aia hoti, aia violenti la fel. Faptul ca nu degenereaza intr-o fapta deosebita tine mai mult de circumstante, decat de ce sunt ei cu adevarat.

     • February 13, 2013 at 6:53 PM

      Good point. De-asta ziceam ca ,,aparent” normali. Normalitatea, ca si concept, mi se pare ok doar din perspectiva functionala – nu majoritara, nu dezirabila. Si pana si cand vine de functionare, e extrem de discutabil. Cel mai adesea prin ,,normal” se intelege ca asa ar trebui sa fim, sau sa vrem sa fim.

      De fapt, oamenii sunt foarte normali – cei mai multi. Doar ca se mint ca normalitatea e ceva frumos. Dar normalitatea e cea pe care o descrii tu, una nu foarte roz, in care suntem intr-un anume fel si, cel mult, mascam asta prin tot felu’ de comportamente acceptate social (care si alea, daca le analizezi obiectiv, sunt multe extrem de denaturate). Spre anormalitate ar trebui sa tindem de fapt, ea ne face sa evoluam.

     • February 13, 2013 at 7:04 PM

      Cata satisfactie! 😀 (sau nu mai trebuia sa zic nimic?)

     • February 13, 2013 at 7:08 PM

      E ok. Poti avea tu ultimul cuvant. 🙂


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Advertisements

%d bloggers like this: