21
Oct
12

Credinta in absurd

O amerindianca pe nume Kateri Tekakwitha, din tribul Mohawk, tocmai a ajuns sfanta prin marinimia sfantului Papa. Din realizarile exceptionale ale noii sfinte enumar doar faptul ca a ramas virgina pana la 24 de ani, cand a si murit de altfel.

Dar nu noile toane ale dubiosilor de la Vatican ma intereseaza pe mine. Mi-am adus aminte ca eu nu pot intelege un lucru: Cum poti sa-ti schimbi religia?

Mi-e foarte greu sa realizez ce ar putea determina un om sa faca o asemenea schimbare, mai ales ca schimbarea este de obicei una majora. Cum poti tu sa treci de la Manitu la Isus J. Crist?

Primul aspect care ma nedumereste este de ce iti parasesti unul de-al tau, care seamana cu tine, poarta aceleasi haine ca tine, si probabil ca ti-e si ruda de sange indepartata, pentru un strain dubios? Asa ajungi sa intrii in biserica si sa te trezesti in fata cu unul imbracat in rochie si cu o tulumba pe cap. Nu vreau sa fiu nerespectuos, probabil ca in Palestina costumatia respectiva era moartea pizdelor acum 2000 de ani, dar la noi se purta ie si itari. Ca sa nu mai vorbim ca sunt milioane de negrii care se inchina la un alb. Toata america latina se inchina la aia care le-au violat nevestele.

Dar ma tem ca aceasta intrebare e prea logica, deci un credincios n-are cum sa o inteleaga. Asa ca o sa trec la a 2-a.

Cum te poti numi credincios cand ai tradat deja o data? L-ai parasit pe unul, esti la altul, esti traseist, nu credincios. Cand te duci la biserica te juri oare pe rosu ca nu o sa-i dai cu flit si astuia nou? Oare dumnezeii astia n-au nici un standard? Nu se mira si ei cand apare unul care pana acum credea in satana si acum e imbuibat de credinta? Sau poate convertirea, ca si mutatul la alt partid, iti curata sufletul de bun simt.

Ar mai fi un aspect, care ar explica oarecum fenomenul. Poate ca aia care s-au convertit sau convertit din pragmatism. Isus ne-a dat zahar si ulei, traiasca Isus, muie Zalmoxis. Ca asa s-ar explica, daca nu dai doi lei pe treaba asta, ti se rupe ce popa vine sa-ti dea amenda la inmormantare. In lumina acestei presupuneri, nu pot sa nu ma gandesc ca oamenii astia stau pe undeva prin Valhala si se gandesc: “Menumorute, eu m-am convertit la misto, si imbecilii mei de urmasi au ajuns sa creada in bazaconiile alea!”

Advertisements

0 Responses to “Credinta in absurd”  1. Leave a Comment

M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: