31
Aug
12

Gramatica = Matematica pentru mediocrii

Vad tot felul de discutii in care se face misto de aia care nu stiu gramatica, si ma simt cu musca pe caciula. Nu-i nimic de zis, e jenant sa nu fi in stare sa vorbesti si sa scrii limba materna, si am avut niste discutii foarte inflacarate, pe la bere, in care ma vaitam ca in loc sa citesc ce comenteaza niste prosti despre niste poeti, mai bine as fi invatat gramatica si la liceu. Totusi mi se pare deplasat sa-ti dai aere de superioritate pentru ca stii gramatica.

Intr-adevar gramatica limbii romane e grea, dar nu e fizica atomica, e cam deplasat sa te crezi vreun geniu doar pentru ca ai reusit sa inveti pe dinafara niste reguli simple. Ce urmeaza, sa radem de aia care n-au carnet de conducere pentru ca sunt prosti? Sa ne gandim cam la ce nivel de cultura se gaseste o profesoara de romana de la o scoala generala oarecare, doar asa ca sa fie un punct de reper. Exista o diferenta totusi intre a pune o liniuta gresit si a nu fi in stare sa deschizi gura fara sa te faci de ras.

In plus, societatea moderna te indeparteaza foarte mult de gramatica limbii romane. Eu spre exemplu am mari dificultati sa scriu de mana. In ultimii 10 ani nu stiu daca am scris zece pagini de mana, deci este normal ca o parte dintre cunostiinte sa se duca pe apa sambetei. Apoi, consider ca ma invart intr-un mediu cat de cat ridicat, si totusi sunt convins ca majoritatea cunoscutilor mei ar avea dificultati la o lucrare la gramatica de clasa a 7-a. Cu toatea astea, sunt oameni cititi, umblati, cunoscatori de limbi straine, cu o oarecare cultura generala, cu pareri, cu idei, cu destule realizari in general. Si, una peste alta, prefer sa fiu in stare sa gasesc pe Google unde se pune cratima, decat as stiu unde se pune, dar sa nu stiu ce e aia Google. Toata treaba e o combinatie, nu poti sa le stii pe toate bine, dar poti incerca sa stii cat mai multe lucruri la un nivel multumitor.

In concluzie, eu daca ma iau de gramatica cuiva este pentru ca e atat de proasta incat tradeaza incultura sau prostia, dar mi se pare absurd ca intr-o discutie despre operatii pe cord sa te apuci sa-i corectezi omului gramatica.


9 Responses to “Gramatica = Matematica pentru mediocrii”


 1. August 31, 2012 at 4:28 PM

  Chiar asa, Dex, cam ce nivel de cultura crezi sa aiba o profesorica de generala?

 2. September 2, 2012 at 10:42 PM

  De ce ti-ai schimbat avatarul ala cu copilul cu sacose? Imi placea.

 3. September 2, 2012 at 11:42 PM

  Mai Dex, putem lua orice aspect al realitatii sau orice domeniu profesional si vom gasi acea mana de oameni care isi dau aere de superioritate. Unii se simt superiori ca stiu gramatica, altii ca stiu sa pescuiasca, altii ca au genetica la degetul mic, si tot asa.
  Cred ca multi dintre cei care stiu gramatica foarte bine, se simt mai degraba ofensati/intristati in momentul in care cineva li se adreseaza in scris (deci e pe domeniul lor de ,,expertiza” prin simplul fapt ca scrie) si face erori fundamentale de gramatica. Nu stiu daca e chiar asa de neinteles. Si un specialist in matematica poate s-ar irita nitel daca ai vrea sa transmiti o idee facand apel la o ecuatie matematica, pe care o scrii gresit insa. Nu e tocmai cel mai stralucit exemplu, mi-e lene sa gandesc momentan, poate ai prins din zbor ce vreau sa zic.

  Cum ziceai si tu, insa, lipsa de cunostinte gramaticale ale unei persoane poate fi ingrijoratoare doar la un anumit nivel, cand iti insulta creierul la fiecare semn grafic pe care il transmite, facand descifrarea mesajului destul de dificila.
  Ca sa iti spun concret, in textele tale, eu una observ greseli. Uneori mai imi vine sa iti atrag atentia, nu ca sa iti dau peste nas sau sa te critic, ci ma gandesc ca ti-ar fi de folos pe viitor. Apoi ma gandesc ca poate ti-au mai spus si altii (Altruista te tragea de maneca, daca imi amintesc bine šŸ˜› ) si nu s-a legat de tine, deci nu e chiar important pentru tine. Apoi greselile pe care le faci tu nu imi altereaza buna receptare a mesajului pe care vrei sa il transmiti.
  A, asa ca fapt divers. Cei mai inteligenti oameni pe care ii stiu nu au cunostinte gramaticale vaste, dar se exprima coerent si frazele urmeaza un fir logic usor de urmarit. In astfel de situatii, parca aceste greseli nici nu mai sunt deranjante si nici nu conteaza. Aceleasi greseli s-ar putea sa te scoata din pepeni intr-o fraza haotic construita, cu o topica obositoare, cu un mesaj ilogic/incoerent.


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Advertisements

%d bloggers like this: