03
Jul
12

Vanatoarea de romani

“Doi tineri matematicieni romani, Ciprian Manolescu si Adrian Ioana, premiati la Congresul European de Matematica” zice Hotnews. Si ce mai zice? Ca amandoi sunt profesori la University of California.

Explicati-mi si mie cat de romani si cat de matematicieni sunt baietii astia doi? Sunt romani pentru ca s-au nascut in romania? Asta inteleg. Dar matematicieni sunt in ciuda faptului ca s-au nascut in Romania. Titlul corect ar fi: “Doi matematicieni americani nascuti in Romania…”.

Mie unul mi se pare clar ca oamenii au decis ca vor sa fie americani. Mi se pare de asemenea clar ca ceea ce au facut au facut “pe spinarea” poporului american. Infrastructura pe care si-au dezvoltat mintile si vietile, nu este romaneasca. Doar pentru ca ai fost nascut, din pura intamplare, aici, nu inseamna ca tara asta are dreptul sa te acapareze.

De ce nu sunt profesori la UPB sau la Spiru? Sau invers, cati profesori celebrii sunt la UPB sau la alte facultati Romanesti? Destui, as zice, din amintiri. Dar sunt celebritati d-ale noastre, de la tara, pe principiul “decat ultimul la oras, mai bine in satul tau fruntas.” Sunt corespondentii in invatamant si cercetare ai lui Becali, niste fosile analfabete cunoscute doar de cercul lor restrans de oligofreni. Cu astia de ce nu ne laudam?

De un baiat pe nume Manolescu am auzit si eu la mine in liceu, daca o fi acelasi. Era un supradotat care nu se putea compara cu nimeni. Nu liceul l-a facut ce era, asa era el si asa a si plecat, probabil ca gasca prin apa. Daca ar fi plecat la o facultate romaneasca ar fi trebuit sa pupe in cur 10 ani un bosorog incompetent ca sa prinda o catedra. Cand ma gandesc la colegii mei de facultate, care se chinuiau sa ramana in invatamant, nu imi amintesc unul singur care sa fi avut stofa de profesor. Numai ciudati urat mirositori, cu problem de comunicare si aere de paznici nazisti, cu atributia principala de a cara servieta sefului si de a-i lustrui pantofii. Ii astept sa ma uimeasca cu succesele lor stiintifice.

Asa ca mai lasati-ma cu “romanii au talent”. Romanii care au facut ceva au facut pentru ca au plecat. Inainte sa aveti tupeul sa-i numiti “romani” incercati sa-i faceti sa nu le fie rusine cu voi. Incercati sa-i faceti sa vrea sa se intoarca in tara, sa faca ceva aici, cum au inceput sa faca Indienii, sau Chinezii. Ca sa fim seriori, romanii care se intorc se intorc ori pentru ca au familia bolnava, ori pentru ca realizeaza cat de handicapati sunt intr-o tara normala, ori se intorc ca sa moara in sanul familiei, si cam atat. Ce om de stiinta s-ar putea intoarce aici pentru a suporta o viata de frustrare si degradare si umilinta? Nici unul. Punct.

Advertisements

0 Responses to “Vanatoarea de romani”  1. Leave a Comment

M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: