02
Jul
12

Rote Armee Fraktion

“Factiunea Armata Rosie”, sau “Gasca Baader-Meinhof”, cum a fost alintata de presa vremii, o grupare “terorista” care a activat in Germania (Federala) intre 1970 si 1988. Exista si ceva filme despre subiect, eu am vazut “Der Baader Meinhof Komplex”, si il recomand, ca are de toate, violenta, tzatze, dragoste, etc.

Pe scurt Armata Rosie a aparut ca un grup de tineri cu convingeri comuniste, intr-o perioada in care exista o nemultumire acuta fata de prezenta fostilor nazisti in Germania, a suportului oferit, de Germania, Statelor Unite si a prezentei trupelor americane pe teritoriul tarii, precum si a suportului pentru statul Israelian si oprimarea Arabilor de catre acesta. Gruparea a fost autoarea unui numar de asasinate si atentate asupra bazelor americane, sectiilor de politie si unor unitati mass-media.

Mai multe lucruri mi s-au parut mie interesante.

Subservienta presei la interesele statului, asa cum e prezentata in film. Imperiul media a lui Axel Springer, care exista si la ora actuala, si care a fost tinta unui atentat al gruparii, este preocupat cu demonizarea gruparii si propaganda in favoarea celor de la putere. Similitudinea cu ziua de azi mi se pare foarte interesanta, pentru ca am prins (oarecum) si presa subordonata comunistilor, si explozia de ziare fara cap si coada de dupa revolutie, si consolidarea actuala in cateva surse de informatie subordonate diverselor interese, cu posibilitatea de a se comasa si mai mult pe viitor.

Alt lucru care m-a pus pe ganduri este violenta “statului de drept”. Din motive care cred ca tin de natura umana, oamenii au o incredere nativa in stat. Desigur cu totii stim ca fura si ca sunt niste nenorociti, dar daca cineva este omorat de stat reactia va fi una de sustinere a statului. Probabil un om normal nu crede un stat in stare de crima cu premeditare. Asta ar explica si popularitatea SUA la ora actuala. Mai multi membri ai Armatei Rosii s-au sinucis intr-o puscarie de maxima securitatea dupa cativa ani de izolare individuala. Intamplarea pune mari semne de intrebare, pentru ca doi dintre ei s-au impuscat. Unul dintre ei a tras trei gloante, dintre care cel mortal in ceafa, lucru destul de contorsionist! Un alt membru a murit prin greva foamei, iar Ulrike Meinhof s-a sinucis in conditii suspecte, autopsia prezentand suspiciuni ca a fost violata.

Ceva deosebit este combinatia dintre comunism si emancipare sexuala. O asociere care mie mi se pare ciudata, dar daca stau sa ma gandesc comunismul e axat pe comunitate, deci faptul ca femeile erau cateodata comune nu pare nimic extraordinar.

Ultima chestie este legata de situatia tarilor vestice in perioada in care noi eram sub comunism. Ca romani avem tendinta sa ne concentram pe relele comunismului si sa ne imaginam o societate externa perfecta. Ori istoric vorbind, Germania de Vest, cel putin, a trecut printr-o perioada destul de nasoala, cu cateva sute (300 +) de atentate teroriste. Poate nu stiu eu si acelasi lucru se intampla si la comunisti, desi ma indoiesc, dat fiind faptul ca lipsa libertatilor individuale punea mari probleme de logisitca pentru asa ceva. Plus ca niste oameni faceau atentatele alea, deci cineva era suficient de nemultumit ca sa-si puna viata in pericol pentru niste idealuri, cu sau fara sustinere de la mama Rusia.

In incheiere un citat de pus pe tricouri:
“Protestul este cand spun ca asta nu-mi place.
Rezistenta e cand ma asigur ca ceea ce nu-mi place nu se va ma intampla niciodata.”
(nu e Che Guevara)

Advertisements

6 Responses to “Rote Armee Fraktion”


 1. 1 picatura
  July 2, 2012 at 11:49 PM

  si daca o iau in ordine …si pe sarite…tot nu pricep unde-i mirarea.
  concentrarea/monopolul informatiei e tipica puterii pentru ca e motalitatea de control a maselor.. “democratie”/totalitarism puterea e legata de economic. concentrarea surselor e singura solutie valida. in cazul “democratiei”, aparentele sunt altele, in sensul optiunilor multiple

  viziunea idilica: est/vest/ nord/est/ poli/ecuator e doar lipsa de informatie. asta genereaza fantasme. si astea-s mai periculoase decat realitatea.

  violenta si “statul” ….cel care conduce o face eminamente prin violenta, de la geneza incoace. ca e fizica sau (la formele pretins evoluate) psihica, aplicata/sugerata…e modus vivendi . deja e culturala

  sexul? ala da!….descopera unii roti zilnic. conducatorii inteligenti au lasat sexul in pace. mai uita masele de foame…

  personae non gratae care se sinucid…vrei sa ne radem sau?

 2. July 3, 2012 at 12:31 AM

  Vad ca te faci tot mai filo-nemtalau. Pe cand plecarea?


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: