28
May
12

Gustul dulce al libertatii

Mmmmmm…

Cum o fi? O fi bun?

O fi misto sa stai sa o lalai? Sa te trezesti la 4, sa te culci la 7? Sa iti iei un tricou pe tine si sa iesi la alergat (sau inotat) in parc, la orice ora din zi si din noapte? Sa zici: Ce fac azi?, si sa razpunzi: Cui rahat ii pasa? Sa pui mana pe o carte si sa citesti pana a doua zi dimineata la 9? Sa iti cumperi 7 sticle de vodka si 1 de apa si sa nu iesi afara o saptamana?

Ce faci cand nu iti mai intra bani in cont? Asta in cazul in care esti un anormal care isi permita sa se gandeasca, macar, ce ar putea face daca ar sta doua luni pe bara. O sa-ti mai gasesti de lucru? Ce o sa faci toata ziua? Toti prietenii tai lucreaza, nici n-o sa ai cu cine sa schimbi o vorba. Acum probabil ca ai sta o saptamana sa dormi, ca esti rupt. Apoi intr-o saptamana ti-ai  plati diverse facturi restante, te-ai duce sa-ti repari dintii, sau alte lucruri pe care nu ti le-a permis programul. Poate ti-ai lua si un mic hobby de o ora, hai 2 pe zi. Dar dupa aia? Raspunsul e sa faci orice, numai sa nu te gandesti, daca te gandesti esti mort. “Cogito ergo sum” e vrajeala! “Cogito ergo muerto!”

La cate balarii vezi pe la stiri despre libertate, ai putea sa ai impresia gresita ca este o chestie incurajata. Un ideal! Ma rog, daca ai sta si te-ai gandi un pic mai mult, ti-ai da seama ca o gloata de oameni liberi ar tulbura grav ordinea publica. In realitate, totul pe lumea asta este construit sa-ti provoace frica sau greata fata de libertate. Libertatea e periculoasa! E riscanta! Libertatea e singuratate! Libertatea nu e pentru oricine, e pentru altii, nu pentru tine. E pentru antreprenori, pentru artisti, pentru poeti, nu pentru oamenii normali.

Oamenii normali lucreaza constiincios 8-9-10 ore. Pot sa o frece 8-9-10 ore. Inportant e sa fie scosi din circuit o perioada. Prima varianta e mai buna, ca n-au timp sa se gandeasca. La al doilea caz apar niste personaje care se gandesc ca poate nu asta e totul in viata, ceea ce e anormal. Pentru ca au timp sa se gandeasca, ca internetul nu e asa de mare cum pare cand il citesti 8 ore pe zi timp de 6 ani. Dupa aia, unii sunt prea obositi ca sa mai gandeasca, altii prea sictiriti. Berea la maxim e remediul pentru toate. Si o femeie merge, ca sa-ti futa, mai mult sau mai putin figurat, si restul de timp. Un copil si deja esti normal de platina, medalia de merit cu gaina, zarzavaturi si tacamuri!

Cam asta e libertatea in viata de zi cu zi. Tiparul exista, si esti liber sa fii liber in acest tipar. Orice iesire din tipar iti creeaza probleme. Libertatea e la toate nivelele. In politica de exemplu esti extrem de liber sa alegi dintre candidatii care ti se ofera. Cum ar fi sa votezi pe altcineva? Economic vorbind poti cumpara tot ce vrei. Dar trebuie sa respecte niste norme. Vrei lapte de vaca, iti iei vaca, nu e problema. Numai sa nu-l vinzi. Sau sa-l dai pe gratis. Ca nu respecta normele de igiena. Si orice produs trebuie sa fie disponibil. Hai ca sunt carcotas! Daca nu e disponibil cartoful care vrei tu, poti sa te sui intr-un avion si sa zbori in Peru. Libertatea de exprimare e minunata! Dar daca ai ceva controversat de zis ai voie sa zici doar la tine in casa. Aici blogurile au mai schimbat ceva, desi nu cred ca e greu sa “sinucizi” un bloger daca devine incomod. Anonimitatea are doua fatete, aici nu ma vait. D-aia ma cheama Dex si nu Popescu Emil, numele adevarat, pe alt blog.

Libertate nu e pentru toata lumea. Libertatea e pentru aia care vor senzatii tari. As zice ca, in realitate, libertatea nu e pentru femei. Imi pare rau, asta e situatia. Libertatea e periculoasa. Libertatea e riscanta. Libertatea te poate lasa cu un ochi vanat. Daca asta ti se pare grav gandeste-te ca libertatea te-ar putea lasa chiar cu hemoroizi.

De ce lucrurile simple si naturale au devenit problematice?

Advertisements

7 Responses to “Gustul dulce al libertatii”


 1. May 28, 2012 at 10:30 PM

  te afli în prima săptămână de libertate???

 2. May 29, 2012 at 7:36 AM

  Observ o tendință de a scrie posturi mai lungi și mai filosofice de când ți-ai dat demisia.
  Cumva te sperie libertatea? 😀

 3. 5 romkenny
  May 31, 2012 at 9:32 AM

  in ordinea mea de idei iti recomand Citadela de Saint-Exupery. pentru normalitate.


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: