19
May
12

Angajatul model

Eu, ca si multi altii, am pornit cu ideea de a fi angajatul model. Am fost dedicat, m-am straduit ca fiecare sarcina sa fie indeplinita la timp si la calitate maxima. Am incercat ca fiecare lucru pe care il fac sa mearga cat mai bine, pentru cat mai multa vreme, si sa faca fata oricaror cerinte ulterioare cu schimbari minime.

Acum imi sau seama ca am fost de fapt un angajat problema.

Sa pornim cu bazele. Scopul fiecarei firme este sa faca bani, cati mai multi bani, ceea ce inseamna profit maxim si cheltuieli minime. La modul mai subtil, o alta cerinta este ca angajatii sa fie ieftini si buni. Angajatii buni sunt competenti si motivati, si folosesc resursele firmei in directia pe care o doreste firma, care inevitabil este directia care genereaza cel mai mare profit.

Acum, un angajat de rand nu poate sa stie, nu trebuie sa stie, si nu stie, de ce cele mai multe ori, care e directia care genereaza cei mai multi bani.

De exemplu, daca o firma este pe cale sa fie cumparata de alta firma, angajatii primei firme nu trebuie sa stie ca vor fi cumparati, pentru ca productivitatea ar scadea, in ideea ca ceea ce fac ei e oricum inutil, lucru care ar costa firma o gramada de bani. De aia exista o intreaga ierarhie de manageri, ca sa se asigure ca angajatul urmeaza, chiar fara stiinta lui, directia care va produce cei mai multi bani pentru firma.

Un alt caz extrem de intalnit este cel al angajatului care vrea sa faca lucruri perfecte. Este normla pentru un om sa vrea sa faca lucrurile la cea mai buna calitatea posibila, si de aceea exista o echipa manageriala care sa se asigure ca acest lucru nu se intampla. Nu, nu, e sabotaj! Foarte putine lucruri perfecte pe lumea asta sunt rentabile si aduc profit. Sa dam ca exemplu lentilele Zeiss, sau motoarele Rolls Royce, si pe de alta parte triliardele produse de industriile care fac lucruri proaste si ieftine, sau doar proaste.

Principala greseala a angajatului care se vrea eficient si profesionist este aroganta.

Tu crezi ca prin faptul ca muncesti toate cele 8-9-10 sau 12 ore, aduci un beneficiu firmei. Dar asta nu denota decat impresia gresita ca tu esti mai destept decat echipa manageriala. Sa fim seriosi, daca ai fi mai destept ai fi platit la fel de bine ca ei, dar nu esti. Dar te-ai gandit si altfel!? Poate faptul ca tu esti in permanenta pe primul loc, si faci lucrurile mai bine, si mai repede decat colegii tai duce la o scadere a moralului acestora. Si astfel dintr-o echipa de 10 oameni ai un om excelent, dar care nu va putea compensa pentru cei 9 oameni care isi cauta de lucru in alta parte pentru ca se simt inadecvati si incompetenti. Poate zici ca atunci cand esti foarte bun ar trebui sa fii promovat! Dar unde? Daca firma nu are un post pentru un om extrem de bun devii clar o inconvenienta si o povara.

Un adevarat profesionist trebuie sa fie umil si sa inteleaga ca ceea ce crede el nu este cel mai bun lucru pentru firma.

Sa zicem ca nu faci nimic! Crezi ca esti o povara pentru firma si te-ai gandit sa pleci. De ce?

Te-ai gandit vreodata ca esti un tip glumetz, sau care arata bine, sau o tipa cu sanii mari care ridica moralul intregului departament? Te-ai gandit ca poate managerul tau vrea sa obtina mai multi oameni pentru a avansa in cariera, iar faptul ca nu se termina nimic la timp ai ofera un motiv perfect plauzibil? Te-ai gandit ca poate firma a hotarat sa nu mai angajeze, ceea ce inseamna ca minimul pe care il faci tu la servici o sa insemne, dupa plecarea ta, o pierdere neta pentru firma?

De fapt un angajat model trebuie sa faca ceea ce i se spune. Asta stim cu totii! Dar sa presupunem ca, din motive care tin, sau nu tin, de persoana ta, proiectul la care lucrezi iese prost, sau iese mai scump, sau iese cu intarziere. O logica imbecila, si cavalereasca, dar clar egoista, ar spune ca nu ti-ai atins scopul si ca esti un angajat prost. Fals! Echipa de manageri este calificata sa dea acest verdict, tu nu! Exista o sansa clara ca incompetenta/lenea/problemele de familie/alcoolismul tau sa  aduca un profit net firmei. Ca exemplu simplu este un proiect pentru stat platit la numarul de ore. Ai facut in 12 ore ce trebuia sa faci in 4 si te simti prost? Nu conteaza ca esti prost, esti o resursa foarte productiva!

In concluzie, orice angajat model ar trebui sa nu faca nimic. Indiferent de ceea ce i se spune. Cum ziceam mai devreme, ceea ce stie angajatul nu reflecta neaparat, sau de multe ori deloc, interesele firmei. De aici se porneste. Apoi, bineinteles, daca seful iti zice ca ar trebui sa faci mai mult, este recomandat sa faci mai mult. Dar nu sa te omori, sau sa ai inititiva, sau sa sari calul si sa faci de zece ori mai mult! O iei gradual, faci ceva, apoi mai faci ceva, te orientezi si tu in jur, te integrezi in echipa, ca asta conteaza enorm. Daca in ziua in care ai venit mahmur si  te-ai apucat de treaba, ai depasit deja realizarile colegilor tai pe luna in curs, e de bun simt sa presupui ca ai iesit din strategia firmei si sa te opresti, inainte sa devii o sursa de pierderi, si o rusine, pentru firma. Daca, in schimb, nu faci nimic, dar esti platit regulat, si seful tau e multumit cu performantele tale, este de prost gust sa te pui tu impotriva intereselor strategice ale firmei!

Sumarizand in cateva cuvinte: Daca nu te da nimeni afara esti un angajat model!


7 Responses to “Angajatul model”


 1. May 19, 2012 at 12:55 PM

  ai sintetizat perfect viata la multinationala :))

 2. 3 romkenny
  May 19, 2012 at 7:30 PM

  bah, de la ploaie te bintuie remuscarile? baga o tzuica si accepta’ti conditia de somer blogger 😛

 3. May 21, 2012 at 10:55 PM

  Iar angajata model ce trebuie sa faca?


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Advertisements

%d bloggers like this: