07
Jan
12

Falsa respectabilitate corporatista

O firma franceza de haine pentru copii a reusit sa se faca de rahat punand pe site o poza in care apare si un nudist, din intamplare. Sunt convins ca a aparut deja pe la toate haznalele de stiri din Romania, si din intreaga lume. E prea suculenta treaba ca sa nu apara pe prima pagina, copii si oameni dezbracati, suficient sa dea palpitatii oricarei naspete care abia a fatat. Dar nu asta ma intereseaza pe mine.

Ma seaca pretentia de respectabilitate pe care o afiseaza companiile astea mari. Totul e un fals ordinar sustinut prin fel de fel de campanii si tertipuri si artificii economice si morale. Exemplul de fata e deja al x-ulea in care se va descoperi, probabil, ca un angajat nesimtit a downloadat poza de pe net. Compania se va umfla in pene aratand cat le pasa lor de calitate si alte vrajeli, si-l va da afara pe nefericit in cea mai rece zi a anului ca pedeapsa.

Bineinteles ca asta e un circ. La orice companie se stie ca nu ii oferi niciodata angajatului tot ce ii trebuie. E prea costisitor. Se adauga prea mult bagaj birocratic.

Ca la noi de exemplu. Angajatul vrea “Total Commander” sa zicem, pentru ca lucreaza de zece mii de ori mai repede in el decat in Explorer. Dar cum nu exista buget nu se cumpara. Atunci angajatul isi ia versiunea de testare, care nu poate fi folosita legal, dar poate fi folosita, si cu asta basta. Compania inchide ochii, pentru ca-i convine sa aiba un angajat mai productiv si sa nu bage bani in asta. Evident, compania ar putea sa opreasca folosirea acestui soft, dar de ce? Daca treaba fasaie, o sa prezinte un dictionar cu masurile extraordinare, dar inutile si ineficiente, care s-au luat pentru a asigura ca nu este folosit soft pirat in firma, si-l va da afara pe nefericit.

Treaba asta e peste tot. De la femeia de servici la manageri. Cand iti zice sefu sa faci un poster cu “Nu va rahatiti pe pereti!” pentru toaleta, il faci. Evident ca sefu nu iti va da niste materiale pentru realizarea posterului. Atunci ori nu-l faci, ori le iei de pe net. Sau poate te apuci de pictat, sau iti faci tu poze prin veceuri.

Treaba asta se face si mai finut. Vrem si noi niste poze! Cumparam de la aia care le dau cu 50$ poza si ne garanteaza ca e unica in univers, facuta de fotograful lor de la Hollywood si masata lasciv de secretare profesioniste? Nu! Luam de la aia care le dau cu 1$ kilu, si cand se afla ca sunt luate de pe blog-ul lui Dex, ne biciuim ritual si ne vaitam ca am fost inselati de firma partenera, pe care am considerat-o serioasa.

Asta se numeste: business!

Advertisements

0 Responses to “Falsa respectabilitate corporatista”  1. Leave a Comment

M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: