09
Nov
11

cacofonie

Toata lumea a observat probabil ca am o relatie de durata, foarte serioasa si traditionala, cu limba romana, adica eu o bat si ea ma inseala, de aceea ma simt indreptatit sa dezbat un subiect gramatical azi.

Ce cacat e aia cacofonie si ce retard a inventat-o?

Era destul de evident ca, ca multe alte lucruri de la Mioritza incoace, si limba romana a fost creata de incompetenti. Adica, cum poti tu sa faci o limba si apoi sa te vaiti ca cuvintele nu suna bine cand sunt asociate in niste situatii cat se poate de comune. Pai daca un japonez facea asta, iesea in piata publica si comitea sepuku sau pleca ca kamikaze la razboi. Dar nu, ramanul e poet nu lingvist si nu trebuie sa recunoasca cand a festelit-o, trebuie sa se faca ca altii nu folosesc limba asa cum trebuie.

Cum e mata?
E mare ca balena! – Corect
E mare ca casa! – Incorect
Ca curva e buna! – Incorect
E mandra ca curcanu! – Incorect

Poetul meu preferat Ion Luca Caragiale probabil ca a fost la fel de scarbit de aceasta situatie ca si mine. Nu exista decat o metoda ca corectie pentru problema aceasta: Sa se renunte la cacofonie, ca cuvintele sa poata fi folosite asa cum este normal!!!

 

 


19 Responses to “cacofonie”


 1. November 9, 2011 at 11:29 PM

  Dar cacofonia nu e greşeală gramatică, cred că ţine doar de estetica limbii şi unde putem să le evităm, le evităm, dacă şi vrem desigur. Dar nu am găsit nicăieri cacofonia clasificată ca şi greşeală gramaticală că ar însemna că şi biserica catolică să fie o greşeală gramaticală, nu că nu ar fi o greşeală de sine 😀

 2. 6 La Fee
  November 10, 2011 at 7:11 AM

  Cacofonia e antonimul de la eufonie. E cacofonic tot ce nu suna bine. De exemplu in enuntul “am venit la lansarea de carte”, “la lansare” e cacofonie.Tine, intr-adevar, de stil.

 3. 7 La Fee
  November 10, 2011 at 7:41 AM

  “Cacofonie” e un cuvant format din doua elemente de compunere savanta: “kako”(gr.) = “rău”, iar “phono”(gr)= sunet. Asadar “caco” nu se refera la cuvantul derivat c…at cum cred unii. Dar, in limba ramana, asocierea silabelor ca/ca; ca/cu; ca/ci si celelalte sunt cu rezonante neplacute urechii. De asemenea, orice reluare a ultimei silabe dintr-un cuvant in prima silaba a cuvantului urmator e cacofonie.

  • November 10, 2011 at 11:22 AM

   Termenul are sens si la muzica, probabil ca de acolo a plecat initial. Una peste alta, indiferent ce crede academia romanul pune virgula intre “ca,ca” si priveste toata treaba ca pe o greseala, ca asa a invatat la scoala.

 4. 9 La Fee
  November 10, 2011 at 11:36 AM

  Nu, Dex, in scoala nu-i invatam asa. Nu stiu de unde moda cu virgula! Un prost a crezut a fi spiritual vreodata si lumea a preluat idiotenia. “ca,ca” e un fel de a pretinde ca a lasat cacofonia virgo intacta!:)))
  Eu ii invat inca de la “Elementele savnte de compunere”(prefixoidele si sufixoidele) cum stau lucrurile. A fost o vreme cand nu era examen la Litere sa nu se pretinda in vreun exercitiu antonimul termenului “cacofonie”.

 5. 11 La Fee
  November 10, 2011 at 2:31 PM

  Dar culmea e ca acum, unii care nu isi gasesc cuvantul potrivit intr-un enunt, spun de asemenea “virgula”! Virgula a ajuns sa inlocuiasca prostia aia de tic verbal “cum sa spun”!

 6. 12 La Fee www soseta-cu-povesti.com
  November 10, 2011 at 2:49 PM

  Ce bine ca mai schimbi o vorba si cu mine! :)))

 7. November 10, 2011 at 3:09 PM

  @DEx
  M-au necajit niste copiii si nu am reusit sa postez frumos! Vrei, te rog sa stergi unele comentarii? Promit sa nu mai fac!

 8. November 10, 2011 at 4:19 PM

  Am vrut sa scrii cu mine! 😀


M-a strafulgerat o idee

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Advertisements

%d bloggers like this: